Viata in alb si Negru

>> sâmbătă, 24 ianuarie 2009


Viata in alb si Negru .......sau cum arata un oras trecut prin timp si degradare ,sau prin nepasarea multora ,un oras mic ,dar incarcat de istorie .......Slatina a trait din plin Revolutia de la 1821. Aici, Tudor Vladimirescu s-a intalnit cu capetenia de haiduci Iancu Jianu,Inca din anul 1797 era creat la Slatina unul din cele mai vechi spitale din Tara Romaneasca, asezat initial, ca si Scoala Ionascu, in chiliile bisericii Ionascu.
Datorita pozitiei strategice, judetul Olt a luat parte la Razboiul de Independenta in 1877, cu Regimentul 3 de jandarmi de la Slatina, in timp ce regimentul 3 Olt in 1916, in timpul Primului Razboi Mondial a intrat in istoria armatei romane.

Prima atestare documentară a aşezării este din 20 ianuarie 1368, când, într-un act oficial, Vladislav I Vlaicu acordă scutire de vamă tuturor negustorilor braşoveni la trecerea peste râul Olt, la Slatina. Actul demonstrează că aici se afla un loc de vamă, lângă care s-a format treptat şi un târg. În iunie 1522, Radu de la Afumaţi i-a învins pe otomani într-o luptă purtată la Slatina, iar intre 1532-1535 Slatina a servit temporar ca cetate de scaun a lui Vlad Vintilă fiind menţionată într-un hrisov.
.........Dar cum istoria nu face bani ,pe nimeni absolut pe nimeni nu-i intereseaza vechiul centru ,cu stradutele sale sau cu casele din epoca interbelica....pacat ca sufletul unui oras este negru de durere ...pacat ca urmasii nostri nu vor mai avea ce sa vada ,decat masini scumpe ,
Posted by Picasa si oameni a caror nepasare creste pe fiecare zi care trece ........

1 comentarii:

unchiu 30 ianuarie 2009 la 21:53  

frumos cezar ... imi place blog-ul tau ...e interesant .... fascinant... tine o tot asa . alex slatina